Gamle Deichmanske

M├©ller Eiendom_m├©nster 1080x1080 4_02

Nyklassisismen var en stilretning som hentet sin inspirasjon fra greske og romerske forbilder. På en måte kan man kanskje kalle det for gjenbruk i ren form. Vi har påtatt oss å gjenbruke en av hovedstadens mest rendyrkede nyklassisistiske perler, det tidligere hovedbiblioteket på Hammersborghøyden.

Deichman

Biblioteket har flyttet ut og det 12.000 kvadratmeter store bygget byr på en arkitektonisk vandring gjennom skjulte ganger , lange trapper og mørke rom. Men det rommer også de flotteste saler, og noen av byens råeste rom. Her må vi bruke all vår kløkt, for å skape nytt liv. Og det er jo akkurat slike utfordringer vi liker.

Anlegget er storslagent. Plasseringen i byen kunne knapt være mer sentral, og med det nye regjeringskvartalet som nabo vil vi ligge midt i den nye parken. Det skal bygges i mange år rundt oss, og under oss skal de flytte en vei. På den annen side kommer jo sikkerheten i området til å være på topp.

Deichman

3D illustrasjon av Nordic Office of Architecture

M├©ller Eiendom_m├©nster 1080x1080 2_02
Deichman

Det planlegges foreløpig med flere serveringssteder, byens flotteste event- og arrangementslokaler og noen er til og med så heldige at de kan få sine kontorer her. Det er mange ting vi ikke vet enda, men Møllersamlingen, Norges største samling av fotografier, skal flytte dit. Det er klart. I mellomtiden prøver vi oss frem med ulike events, for å kjenne på stemningen.

– Vi gleder oss til å ta over eiendommen og videreutvikle dette viktige bygget til glede for Oslo og byens befolkning.

Andreas Jul Røsjø, administrerende direktør i Møller Eiendom

M├©ller Eiendom_m├©nster 1080x1080 3_03
  • Oslos bibliotek fikk sitt navn etter forretningsmannen og samleren Carl Deichman (1705–80) som testamenterte sin private boksamling til offentlig bruk i byen. Biblioteket åpnet i 1785.
  • Det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg ligger rett nord for Regjeringskvartalet. Bygget er tegnet i nyklassisistisk stil av arkitekt Nils Reiersen og ble innviet i 1933.
  • Bygget ble stengt i 2019 og bibliotekets nye hovedhus Deichman Bjørvika åpnet for publikum våren 2020.
  • Bak ble det i sin tid reist en kolonnade mot Schandorffs plass og Krist kirkegård. Dette var starten på et byggetrinn mot nord, som aldri ble noe av.
  • Bygget, som også er blitt kalt trappehuset pågrunn av alle trappene, har adresse Arne Garborgs plass 4.
  • Møller Eiendom kjøpte bygget i 2020, etter en heftig budrunde.

Vil du vite mer?

Kontakt:

Pål Bøe

Pressebilder
Les en ny historie: