Strømkrisen – dette kan man gjøre som leietaker

23. august 2022

Vi er inne i en strømkrise skapt av geopolitiske uroligheter, som forhåpentligvis har en begrenset varighet. Vi kan allikevel oppleve at energi fremover blir en god del dyrere enn det har vært historisk. Derfor vil vi dele våre strømsparetips med dere.

En av de største energikildene til Europa – russisk gass, har neppe noen stor fremtid som førstevalg til europeiske land. Den russiske gassen må nok erstattes, og da med energi som det koster mer å produsere strøm av, enten det er gass fraktet med skip, det er kull eller fornybar energi. Slik sett, vil norske forbrukere sannsynligvis påvirkes av energisituasjonen i Europa i flere år fremover. Dette påvirker også deg som leietaker.

Det å spare energi, uten at det går på bekostning av komfort eller inneklima, er noe vi i Møller Eiendom har arbeidet med lenge. Energiøkonomisering er bra for både for miljøet og lommeboka. Det er ofte overraskende enkle grep som skal til for å spare strøm, men det kan noen ganger være vanskelig å finne disse gode tiltakene. Vi har laget noen metoder for å forenkle dette, og de vi vil gjerne dele.

Bytt ut gamle ting som bruker strøm

Vi pleier å si «er det gammelt, og bruker det strøm, så bytt det ut». Årsaken er at de produktene som vi til enhver tid har på markedet er underlagt reguleringer som gjør at det stilles krav til produsentene at de stadig må lage produkter med lavere miljøbelastning og derav lavere energibruk. 

En enkel tommelfingerregel er derfor at dersom man har gammelt utstyr som bruker strøm – bytt det ut med nytt utstyr. Det gamle utstyret må uansett byttes før eller siden, og det kan derfor være lønnsomt å bytte dette litt før levetiden har utløpt også.

Dette kan for eksempel være:

  • Belysning
  • Datautstyr
  • Annet teknisk utstyr

Unngå sløsing

Det er jo enkelt sagt at man skal unngå sløsing, men ofte er det overraskende enkelt å finne ut om det sløses med energi. Typiske sløsesituasjoner er:

  • Ventilasjon går med stort pådrag i lokalene selv om det ikke er folk tilstede (det kan være gode grunner for dette, men det er hvert fall et sted å starte)
  • Belysning er på selv om det ikke er folk i lokalene
  • Det varmes og kjøles samtidig, dvs. at maskiner som lager kjøling er på, når også varmen er på.

Som leietaker kan man finne ut av noe av dette selv, ved å f.eks. besøke egne lokaler på kveld/natt og se om ventilasjon er i drift eller lysene er på. Hvis dette er tilfelle er det ofte bare oppmerksomhet om problemstillingen som skal til, eventuelt kan man gjøre mindre justeringer i bygget for å avhjelpe situasjonen. For å finne ut om det varmes eller kjøles samtidig, kan følge med når temperaturene synker utover høsten, om også kjølemaskinene er da er i drift.

Investeringer i oppgraderinger

I de fleste bygninger eller lokaler finnes det investeringer som kan gjøres for å redusere energibruken. Vi har gjort flere prosjekter med våre leietakere, hvor vi investering i energisparende tiltak mot en nedbetaling av tiltakene over husleien. Aktuelle tiltak variere fra lokale til lokale, men ofte dreier dette seg om:

  • Utskifting eller rehabilitering av ventilasjon
  • Oppgradering av grunnbelysning
  • Installasjon av varmepumpe
  • Installasjon av batteri
  • Installasjon av solcelleanlegg
  • Installasjon av styringssystem

Våre leietakere kan ta kontakt med Isak Oksvold for råd og spørsmål.