Hugh Maynard-Zabel, kantineleder på Harbitz Torg, er fornøyd med at tiltakene har redusert matsvinnet med hele 20 %
Foto: 4Service
Harbitz Torg tar opp kampen mot matsvinn
2. juni 2025
På Harbitz Torg er bærekraft mer enn bare et ideal – det er en del av hverdagen. I tett samarbeid med drifter 4 Service, leietakere og andre samarbeidspartnere jobber vi kontinuerlig med å redusere matsvinn og sikre en mer bærekraftig drift av eiendommen.
Så mye som en tredel av all mat som produseres går tapt eller kastes, og for å minske matsvinnet har FNs bærekraftsmål nr. 12 et helt konkret delmål for å halvere matsvinn per innbygger innen 2030 på verdensbasis.
Tiltakene som gir resultater:
- Hver dag registreres det hvor mye matsvinn som kastes, både totalt og per gjest – basert på gårsdagens servering. Dette gir oss innsikt som brukes aktivt til å forbedre oss.
- Alt matavfall veies og deles inn i kategorier: produksjonsavfall, matsvinn og gjestesvinn.
- Mat som er laget, men ikke servert, gjenbrukes i nye retter som salatbar, supper og lignende – alltid innenfor trygge og hygieniske rammer.
- Tallerkenstørrelser tilpasses etter gjestenes behov – for eksempel kan man få mer av én komponent (som kjøtt) på én tallerken, i stedet for å måtte ta to.
- Kaffebaren tilbyr overskuddsmat til redusert pris ved slutten av arbeidsdagen, noe som både minsker svinn og gir ansatte og gjester et godt tilbud
I høst ble det arrangert matsvinnmåned på Harbitz Torg, etter initiativ fra vår leietaker Rambøll. Tiltakene førte til en reduksjon i matsvinn blant gjestene på hele 20 % sammenlignet med måneden før. Det viser at små justeringer og bevisstgjøring kan ha stor effekt. Initiativtaker Tomas Elton Haug i Rambøll forteller om satsningen:
«Grunnen til at jeg tok initiativ til denne kampanjen er at jeg er overbevist om at når mange gjør litt for å få til en endring så vil det gi store resultater. Reduksjon av eget matsvinn er et område der alle har mulighet til å bidra. Det er vi som forbrukere som sitter med nøkkelen til løsningene for at målet om 50 % reduksjon av matsvinn skal oppnås i 2030 og å endre matkastevaner hos forbrukere vil være et svært viktig steg i kampen for å bremse den negative påvirkningen som kasting av mat har på miljøet.
Jeg er strålende fornøyd med resultatet vi har fått til her på Harbitz Torg – og også med engasjementet fra mine kollegaer i Rambøll.»
Tomas Elton Haug, Head of HR Rambøll Norway
- Tomas Elton Haug i Rambøll er strålende fornøyd med resultatet i matsvinnkampanjen på Harbitz Torg . Foto: Melisa Fajkovic, Rambøll
- Bevisstgjøring har vist seg å være nøkkelen til reduksjon av matsvinn. Foto: Melisa Fajkovic, Rambøll
- Alle kan gjøre litt! Foto: Melisa Fajkovic, Rambøll
Tiltakene på Harbitz Torg er en del av Møller Eiendoms brede satsing på bærekraft og sosialt ansvar, og viser hvordan eiendomsdrift kan spille en aktiv rolle i å forme mer miljøvennlige vaner – både for ansatte, leietakere og besøkende. Hver ukedag spiser ca 850 personer lunsj i kantinen i kontorbygget. Resultatene av matsvinnmåneden har tydelig vist hvor viktig det er med bevisstgjøring. Tiltakene har blitt videreført og gitt gode resultater i den daglige kampen mot matsvinn. Alle kan gjøre litt!
«I Møller Eiendom jobber vi målrettet for å være en ansvarlig og fremtidsrettet eiendomsaktør. Reduksjon av matsvinn er én av flere konkrete tiltak vi gjør for å skape bærekraftige og bevisste møteplasser. At leietakerne våre tar bærekraftige initiativer som vi som gårdeier kan støtte oppunder og samarbeide om, skaper bedre bygg og en bedre hverdag for alle som bruker dem. Det er inspirerende og utfordrer oss til stadig utvikling.«
Cathrine Gram, eiendomssjef Harbitz Torg
Fire enkle tips ALLE kan bruke for å redusere matsvinn i hverdagen
- Planlegg innkjøpene dine – Lag handleliste og kjøp bare det du faktisk trenger. Unngå impulskjøp av ferskvarer som lett går ut på dato.
- Bruk sansene, ikke bare datostemplingen – “Best før” betyr ikke “dårlig etter”. Se, lukt og smak før du kaster mat.
- Lag noe av restene – Vær kreativ! Gårsdagens middag kan bli dagens lunsj, restegarnityr kan bli omelett eller suppe.
- Frys ned rester i porsjonspakker – perfekt som lunsj eller en rask middag når du har det travelt!